Lymfbehandling (manuellt & medicinsk laser)

Vad är lymfbehandling? 

Lymfbehandling med laser är en behandling som är avsedd att minska svullnad orsakad av ansamling av lymfvätska i kroppen. Det kan vara ett resultat av en sjukdoms process eller avlägsnande av lymfknutor. Man gör även manuell behandling vilket oftast kallas för lymfmassage.

Behandlingen involverar vanligtvis manuell dränering av lymfvätska från det drabbade området genom massage, kompression och speciella övningar. Det kan också inkludera användning av bandage eller speciella kläder som hjälper till att öka cirkulationen av lymfvätska i kroppen. Lymfbehandling används ofta i behandling av lymfödem, en kronisk sjukdom som orsakar svullnad i ben, armar och andra områden i kroppen.

Lymfsystemet är ansvarigt för att ta bort avfall, överskottsvätska och toxiner från kroppen. Det skyddar mot infektioner. Lymfmassage använder en mjuk, cirkulär rörelse för att öka blodcirkulationen och lymfflödet, vilket hjälper till att rensa toxiner från kroppen och förbättra immunsystemet. Det kan också hjälpa till att minska svullnad, särskilt efter kirurgiska ingrepp eller skada. Under undersökning letar jag efter fastväxt grop, vaccinationsärr, fibroser och andra stopp som jag behandlar med laser (smärtfri) och manuellt med händer (det kan vara ömt).

Orsaker till problem med lymfan

 • Dålig kost
 • Operationer
 • Stress
 • Stillasittande arbete
 • Cancer
 • Dålig blodcirkulation kan göra att genomströmningen av lymfkärlen blir långsammare
 • Strålning
 • Rökning
 • Intag av för lite vatten
 • För lite motion och frisk luft

När kan lymfbehandling ej ges?

Lymfbehandling ges inte till klienter med svullna ben p.g.a svagt hjärta. Då är hjärtat redan belastat av vatten i benen och orkar inte ta emot mer.

Lymfbehandling ges inte heller till klienter som går under cancerbehandling. Däremot när de är klara med behandlingen är det viktigt för att få igång flödet för att undvika fibroser och ödem.

Lymfbehandling ges ej heller till klienter med infektioner t.ex. rosfeber. (Om man är svullen i benet eller armen har man en minskad blodcirkulation i huden och då ökar risken för rosfeber. Risken för att få infektionen är ökad för kvinnor som har opererats för bröstcancer och efter det är svullna i armen).

Fem fördelar med lymfmassage:

Här är fem potentiella fördelar med lymfmassage:

 1. Ökad lymfatisk dränering
  Lymfmassage kan hjälpa till att stimulera det lymfatiska systemets dräneringsfunktion, vilket kan leda till att överskottsvätska och avfallsprodukter avlägsnas snabbare från kroppen.
 2. Minskad svullnad
  Genom att hjälpa till att främja lymfatisk dränering kan lymfmassage också minska svullnad och inflammation i kroppen, särskilt efter operationer eller skador.
 3. Förbättrat immunförsvar
  Lymfsystemet är en viktig komponent i immunsystemet. Genom att hjälpa till att öka lymfflödet kan lymfmassage hjälpa kroppen att ta bort toxiner och patogener, vilket kan förbättra immunförsvaret.
 4. Avslappning
  Liksom andra former av massage kan lymfmassage också ge en avkopplande upplevelse. Det kan hjälpa till att minska stress och bättre sömnkvalitet.
 5. Ökat välbefinnande
  Slutligen kan lymfmassage också hjälpa till att förbättra det allmänna välbefinnandet genom att minska smärta, öka rörligheten och främja självläkning i kroppen.

Boka tid för lymfbehandling

Du bokar direkt på Boka Direkt. Är det första gången boka en konsultationstid så vi kan gå igenom dina behov och lägga upp en behandlingsplan. Vid första behandlingsbesöket skall du boka “Lymfbehandling 90 min Första besöket”. För återbesök väljer du tjänsten “Lymfbehandling 60 minuter”.

Klicka här för att boka nästa lediga tid

Aizhan Henrysson
Aizhan Henrysson

Utbildad medicinsk massage- & laserterapeut. Brinner för att hjälpa människor med hälsa och utveckling. Det bästa ligger framför!

Artiklar: 20