Myofascial behandling Revolving

Vad är Revolving?

Revolving är en myofasciell behandlingsteknik skapad av naprapat Richard Thörn.

Re – som betyder återskapa
Volving – rörelse runt en axel

Fascia är mjukvävnadskomponenten i bindvävssystemet. Den omger muskler, ben, organ, nerver, blodkärl och andra strukturer. Den sträcker sig från huvud till tå, från framsida till baksida, inifrån och ut.

Fascian kan liknas som en apelsin. Fascian formar en 3-dimensionell kroppsstrumpa som håller allting separerat men ändå sammanhängande.

Hur går behandlingen till?

Massagen görs långsamt, lager efter lager kommer man ner på djupet. Behandlingen sker liggandes både på mage, rygg och ev sidoliggande, beroende på vad/var besväret finns. För hela kroppen tar det 75 min och då ingår en kort undersökning i första besöket. Det blir 60 min där fokuset blir på det område som är mest spänd och stelt eller där man känner besväret. Återbesök 60 min massage.

Vad är fascian bra för?

Fascian hjälper till att organisera och samordna alla våra rörelser samt håller oss flexibla och smidiga.

Den…

  • omsluter och genomtränger alla muskler och håller dem på plats vid rörelse
  • finns mellan musklerna som en glatt, vit smörjande substans som ser till att de kan glida friktionsfritt mot och förbi varandra
  • är sammanhängande, och påverkas en del av fascian, så påverkas hela kroppen
  • integrerar musklerna i funktionella slingor/linjer som löper genom kroppen från topp till tå och genom dessa linjer sker kraftöverföring när vi rör oss.

Välmående fascia är beroende av bra näring, vätska samt träning som stimulerar fasciavävnaden.

Problem i rörelseapparaten/fasciasystemet har ofta men inte alltid sitt ursprung någon annanstans än där själva smärtan sitter!

Smärtor/obalanser i kroppen kan bl.a bero på trauman, såväl fysiska som emotionella.

Kirurgi, skador, inflammation, repetitiva rörelser, mycket stillasittande och dålig hållning orsakar alla att fascian blir mindre smidig, elastisk och begränsar rörligheten.

Fascian torkar successivt och automatiskt ju äldre vi blir, med rörelser och behandlingar som stimulerar fascian kan den bibehållas elastisk och fuktad högre upp i åldrarna.

Det ta ca 6-24 månader att förändra fasciavävnad och den är även beroende av ordentlig vila efter hård träning för att minska skaderisken. Det gäller alltså inte bara att dricka mycket vätska utan att även se till att vätskan kommer ut i vävnaderna. T ex genom träning och manuella behandlingar som stimulerar fascian.

I fascian finns det 6 till 10 gånger fler receptorer än vad muskelvävnaderna har.

Fascian kallas även för vårt sjätte sinne!

Behandlingar


Boka tid

Fascian kan liknas som en apelsin. Fascian formar en 3-dimensionell kroppsstrumpa som håller allting separerat men ändå sammanhängande.
Fascian kan liknas som en apelsin. Fascian formar en 3-dimensionell kroppsstrumpa som håller allting separerat men ändå sammanhängande.
Aizhan Henrysson
Aizhan Henrysson

Utbildad medicinsk massage- & laserterapeut. Brinner för att hjälpa människor med hälsa och utveckling. Det bästa ligger framför!

Artiklar: 21